Saker Falcon - tanımı, habitat, ilginç gerçekler

Balabanas, yırtıcı kuşlardır. Tüm raptorlar arasında en tehlikelilerden biri. Onlar şahin aileye aittir. Türün başka birçok adı var - ragor, itelgi. Ayrıca adı "Saker Falcon" ve "Balaban" olarak yazılabilir. Bunlar ayrıca bu türden 2 farklı addır. Kelime Farsça kökenli. Kuşa İranlı şahinlerin adı verildi. Itelga türünün adı Orta Asya'dan geliyor. Slavlar ayrıca kuş - bezelye olarak da adlandırdılar. Bu kelime Lehçe ve Macarca'dan alınmıştır.

görünüm

Bu kuşlar 46-56 cm uzunluğa ulaşan, güçlü ve geniş bir gövdeye sahiptir Kanat açıklığı 1,1 ila 1,3 m'dir, vücut ağırlığı 800 ila 1350 arasındadır. Renk, türe bağlı olarak farklı olabilir. Baş çoğunlukla soluk kahverengidir, alacalı kapanımlar vardır. Göğüsleri hafif ve boyunca hafif çizgiler var. Balabana göbek neredeyse beyaz. Boynundaki tüyler açık, arkadaki kahverengi çizgilidir. Tasarı mavimsi ve sonunda siyah bir renge sahip.

gıda

Çoğu zaman, kurbanları gophers. Bazen güvercinleri veya serçeleri yakalarlar. Dağ sıçanı yiyebilir, yabani tavşan. Kuş, neredeyse tüm zararlı kemirgenleri yerken yerel çiftçiler için faydalıdır.

Bozkır ve orman-bozkır alanlarında, habitatın yakınında avlanırlar. Yüksek bir ağaç veya kaya üzerinde otururken bakan av. Av sırasında yatay olarak uçar. Çoğu yırtıcı kuşun yaptığı gibi, kurbana düşmez.

Avcılar balabana'yı tuzak kuşu olarak kullanırlar. Çöllerde iyi avlanır.

doğal ortam

Asya'nın ortasında yaşıyorlar. Altay'da ve Kazakistan'da yaşıyorlar. Ayrıca Krasnoyarsk Bölgesi ve Transbaikalia'da da bulunabilirler. Bazen Çin ve Afganistan'da bulunur.

Kışın Etiyopya bölgesine, Çin'in batı bölgelerine uçuyorlar. Güneyde yaşayan nüfus, kış için uçup gitmiyor.

türleri

  1. Bayağı Balaban. Arkasında kahverengi bir renk var. Yanlarda kırmızımsı tüyler vardır. Kafa arkası renk olarak benzer, ancak biraz daha hafiftir. Balaban sıradan kahverengi nadhvoste. Biraz görünür "bıyık". Karın hafif koyu sarı, farklı şekillerde birçok lekeye sahip. Türlerin temsilcileri orman bozkırlarında yaşarlar. Habitat - Kazakistan. Kuş, Urallardan Altay'a kadar bölge genelinde bulunabilir. Ara sıra balabana kuzey çölünde de görülebilir.
  2. Sibirya. Siberian Balaban türünün temsilcilerinin arka tarafı kahverengimsi bir renge sahiptir. Çizgilerde birleşen kırmızımsı lekeler görünüyor. Nadkhvoste gri tüylere sahiptir. Başın rengi arkadan daha açıktır. Kırmızımsı bir tonu ve kara lekeleri var. Göbek yumuşak çizgili beyazdır. Kış ayları Kazakistan'a uçtuğu için Altay'da yaşıyor.
  3. Moğol. Bu kuşlar, üzerinde parlak çizgilerin göründüğü kahverengi sırt rengi ile ayırt edilir. Tien Shan'da Moğol balabanı yaşıyor. Baştaki tüyler hafif. Pantolonlarda ve yanlarda çizgili ve koyu renkli lekeler şeklinde bir desen vardır.
  4. Türkistan. Bu tür parlak bir renge sahiptir. Bir tuğla gölgesi var. Arkasında tüyleri kahverengi ve grimsidir. Kanatlarda ve kuş formunun arkasında, şerit şeklinde. Habitat Türkistan balabana - Güney Kazakistan, Tien Shan ve Karatau bölgesi.
  5. Aralokaspiysky. Bu türlerde, sırttaki tüyler kahverengi fakat soluktur. Enine çizgiler şeklinde şekil ışığı. Yavruların bölgesindeki tüyler mavimsidir. Pantolonun üzerinde koyu çizgiler şeklinde de görülür. Mangyshlak'ta yaşıyor.
  6. Altay. Bunlar büyük kuşlar. Dıştan görünüşe göre sıradan bir balabana gibi görünüyorlar. Renkleri koyu veya kahverengi. Arka tüyleri mavimsi. Onlarda ve nadkhvostiya'da aynı renk. Kafa, diğer türlerle karşılaştırıldığında oldukça karanlıktır ve yanlarda çizgili formda bir desen vardır. Aynı desen kuşun pantolonunda da var.

Cinsiyet farklılıkları

Bu kuşlarda, erkekler ve dişiler, boyut ve renk bakımından birbirine benzerdir.

üreme

Bunlar tek eşli kuşlar. Evlilik dönemleri nisan ayının ikinci yarısında başlıyor. Diğer kuşlara göre oldukça erken.

Bazen balabanlar, diğer kuşlar tarafından terk edilmiş, daha önce bitmiş bir yuvaya sahip olabilirler. Kendin inşa edersen, bir kayanın veya tepenin üstünde olur. Bazı türler ağaçlarda yuvalar kurabilir. Kendi başlarına yuvalar kurmak istemiyorlar, bu yüzden hazırlanmış olanları bulmaya çalışıyorlar. Genellikle bir çift kuşlar tarafından terk edilmiş birkaç yuva bulur ve bunları dönüşümlü olarak kullanır.

Dişi ortalama 3-5 yumurta bırakır. Küçük koyu lekeler ile kırmızıdırlar. Bir ay veya biraz daha sonra piliçler ortaya çıkar. Yumurtaların üzerinde çoğu zaman dişi oturur. Erkek bazen yerini alabilir.

Yavrular, geç Mayıs veya haziran başında çıkarlar. Yaklaşık bir ay sonra, genç kuşların kısa mesafelerde uçmayı öğrenmek için zamanları olur. Düşmanın saldırısına uğrarlarsa sırtlarına düşerler ve kendilerini korumak için pençelerini öne doğru iterler. Yaklaşık bir buçuk ay ebeveynler onlarla ilgilenir, daha sonra bazen uçabilirler.

2 aylıkken, Balaban civcivleri zaten mükemmel uçuyor. Uçmayı öğrendiklerinde, aynı zamanda avcılık yapmaya da başlarlar. Ebeveynler onlara öğretmiyor. Piliçlerin kendileri avlarına saldırmaya çalışıyor.

Genç bireyler düşmeye yaklaşırlar. Kış için ayrılmadan önce bile yuva yerlerinden uzaklaşıyorlar. Zaten yılın yaşlarında cinsel olarak olgunlaşırlar.

Vahşi doğada yaşayan bireyler yaklaşık 18-20 yıl yaşayabilir. Ancak, türlerin temsilcileri 28 yıl veya daha uzun bir süre hayatta kalsa da vakalar vardı.

İlginç gerçekler

  1. Tür sayısı düşüyor ve hatta tehdit ediyor. Bu nedenle, Kırmızı Kitap'ta listelenmiştir. 2005 yılında bilim adamları türlerin sadece yaklaşık 8500 temsilcisini saydılar. Yaşam alanlarının çok geniş olduğunu düşünürsek, bu sayı çok azdır. Soyu tükenme tehlikesi var. Balaban nüfusunun azalmasının ana nedeni insan etkinliğidir. Avcılar küçük civcivleri yetiştirmek için tuzağa düşürür ve avlanma amacıyla kullanırlar. BAE topraklarında her yıl birkaç bin civcivin satıldığı birkaç karaborsa vardı. Sonuç olarak, türlerin temsilcilerinin sayısı önemli ölçüde azaldı. Başka bir neden - habitatın kitle imhası. Bu kuşların birçok yuvaları çökecek, hastalanmışlar. Birçok insan vücuduna giren böcek ilaçlarından ve insanlar tarafından zehirlenen kemirgenlerden ölür. Tüm bu nedenler doğrudan veya dolaylı olarak insan faaliyetleriyle ilgilidir.
  2. Lipetsk bölgesi "Galichya Gora" yının 90'lı yılların başındaki rezervinde, bu kuş türlerini aktif olarak yetiştirdikleri bir fidanlık kuruldu.
  3. Yuvalarına yakın avlanmıyorlar, ancak olabildiğince uçmaya çalışıyorlar. Küçük kuşlar bunu fark ettiler ve bu özelliğin tadını çıkardılar. Balaban yuvalarına mümkün olduğu kadar yakın yuvalamaya çalışıyorlar. Bu şekilde, kendilerini ve evlerini Balaban'ın kendisinden ve yuvalarına yaklaşmayan, zayıf kuşlara tehlike arz eden diğer avcılardan korurlar.

Video: Saker Falcon (Falco cherrug)