Morodunka - tanımı, habitat, ilginç gerçekler

Morodunka, su çuluşu ailesinde bulunan bir kuş, charadriiformes kadrosu. Ailedeki kardeşleri: büyük sokağa çıkma yasağı, herbalist, dandy, turuhtan, chernysh, dunlin.

Kuşun büyüklüğü ortalama 26 cm'dir ve açılan kanatların uzunluğu 45 santimetreye kadar çıkmakta olup, bir şarkı pamukçuk gibi gözükmektedir. Serçelerden biraz daha fazla, 60-125 gram ağırlığında.

Uzun gagası, yukarı doğru kıvrılmış ve iki başın boyutu siyah, göze çarpan bir şekilde belirgindir. Görünüşe göre emsallerinden bu şekilde farklılaşıyor. Kuşun rengi, çulluğun geri kalanına benzer şekilde donuktur. Sırt ve kanatlar kahverengi veya koyu kahverengidir. Göbek genellikle beyaz, bazen kahverengi veya kahverengi bir renk tonu ile. Kuyruk gridir. Kanatların ve kuyruğun ucundaki tüyler daha koyu, kahverengi, hatta siyaha yakındır.

Morodunka uzun sarı renkli pençelere sahiptir, uçları siyahtır, tarsus yüzeyinde plakalar vardır. Orta ve dış parmaklar arasında daha belirgin olan zarlar vardır. Boyun ortalama, kuyruk çıkardı ve kuşun uçuşu sırasında çok güzel görünüyor. Parlak kaşlar

Erkek ve dişi arasında renklenmede farklılık yoktur. Yaz aylarında, kuşların sırtlarında iki siyah çizgi vardır ve bunlar döküldükten sonra kaybolur. Kışın, renkler monoton, neredeyse yazdakilerle aynı. Kuş tüyü parlak renklere sahip değildir. Sadece yumurtadan çıkan piliç, taşıyıcıya benzer, ancak sarımsı veya daha kahverengi olan tüylü bir “kıyafet” e sahiptir. Üstündeki yavrular daha koyu bir renge sahiptir - kahverengi, koyu sarı renkli tüylerin uçları veya kırmızı. Kuş çok hızlı, hareketin yörüngesini önemli ölçüde değiştirebilir.

gıda

Загрузка...

Genelde hayvansal gıdalarla beslenirler. Taş yiyebilirler, ancak kuşlar mideye yiyeceklerin taşlanmasını ve sindirimini iyileştirmek için sadece onlara ihtiyaç duyarlar. Böcekleri, örneğin yer ve su böceklerini (su böcekleri) yer. Ayrıca larvaları yemeyi de seviyorum. Yengeçler, yumuşakçalar, kerevitler, örümcekler ve solucanlar ile beslenen sudaki yaşayanlardan da onları toprakta arayabilirler. Kuşlar yediğinde, çok sayıda toplanırlar. Sığ, sudaki pençeleri ol ve kurbanı yakala. Gaga bir açıyla göletin içine indirilir ve oradan diğerine yönlendirilir. Hayvansal kaynaklı gıdalara ek olarak alg ve tohum kullanırlar. Morodunk yeterince büyük bir kurban yakaladığında, suda durular ve sonra onu yer. Karada, yiyecek aramak, kumu gagası kadar delmek.

üreme

Загрузка...

Morodunki, çiftleşme mevsimi için bahar aylarında (Nisan-Mayıs) yuvalarına gelir. Bir çifti olmayan - şu anda oluşturur. Kuşlar tek eşlidir, ancak çiftler nadiren ömür boyu toplanırlar. Genellikle birkaç yıl sonra kuşlar eşlerini değiştirir.

İlkbaharda Morodunlar yüksek sesle kükrüyorlardı, ancak bu onlardan her zaman çok fazla gürültü olduğu anlamına gelmiyor. Çiftleşme mevsimi boyunca, her tür kuş heyecanlanır ve yüksek sesle davranır. Dişi davet eden erkek rezervuarın kıyısında durur, kuyruğunu kaldırır, gagası açıkken vücudunu ve kanatlarını titriyor.

Kanatlı çok huzurlu, diğer kuş türleriyle kolayca geçin. Yerde yuvalayın, yaklaşık üç santim derinliğinde ve on genişlikten küçük delikler kazın. Yaprak, yosun, sazlık, dal, ağaç kabuğu, ot ve diğer orman kalıntıları ile kaplıdır. Yuvaların görünmez olacağı yerleri arayın. Genellikle karasal bitki örtüsünde gizlenirler. Yuvadan bir kaç santim durdurabilir ve onu ve oradaki kuşu göremezsiniz.

Mayıs-haziran aylarında yumurtlama işlemi tamamlandı. Çiftleri iki ila beş yumurta, bir yavru da görünür. Sadece duvarcılık kaybolduğunda dişi tekrar yumurta bırakabilir. Armut şeklinde, koyu sarıdan kahverengiye kadar renkli veya kahverengi lekelerle gri renktedirler. Birer birer onları yumurtadan çıkarırlar, erkek dişiden daha çok oturur. Yaklaşık üç hafta sürer, sonra piliçler görünür. İlk başta, yavrular çok çaresiz. Büyüme hızlı, bu yüzden ebeveynler onlara çok yiyecek getirmek zorunda. Dişi civcivleri suya götürür, avcılara görünmez ve güvende olurlar. Orada yüzmeyi öğreniyorlar, tehlike altında bir mesafeye dalabiliyorlar. Yaklaşık üç haftadan itibaren uçmaya başlayın. Bu, iki ay içinde olur, sonra piliçler bağımsız olur.

doğal ortam


Habitat - Doğu Avrupa, orman-tundra ve orman bölgesi. Sibirya'da da bir Morodun var. Çok fazla bitki örtüsünün olduğu yerde yaşar. Kuşların çoğu ormanın kuzey tarafında bulunabilir. Nehirlerde, göllerde ve çeşitli rezervuarlardaki bataklık kıyılarında durmaktan hoşlanıyor, burada sürüklenme birikintileri, sel çayırları var. Genellikle rezervuarların kıyısında oluşan küçük su birikintileri bulunur. Göllerin etrafındaki alanı seçin, böylece çimenlik, çamurlu, siltli veya turba olmayan yerler vardır.

Ağaçlar üzerinde nadiren otururlar, eğer otururlarsa, sonra söğüt çalıları üzerine. Nehirlerden ve denizlerden uzak yaşayabilirler, ancak bu pek yaygın değil. Bu göçmen bir kuş.

Kış için, Temmuz ayında - eylül sonu Asya, Afrika ve Avustralya'ya uçuyor. Orada, deniz kıyısında, deniz kıyısında oturuyor.

Ölüm tehdidi

Meralarda çok sayıda hayvan bulunduğu zaman bankalardan akan yuvalar tahrip olmuştur. Diğer kuşlar yuva alanlarını tahrip edebilir. Evlilik döneminde huzursuz ve gürültülü davranırlar ki bu da tehlikeli olabilir. Kuş korkmaz, emniyetli bir mesafeye uçar ve gözlemlemek için bir trampaya oturur.

İlginç gerçekler

Загрузка...

Morodunok'un hayatı hakkında ilginç bazı gerçekler var:

  1. Onlar diğer kuşlarla "arkadaş" dırlar, yuvalanma yerlerinde sık sık bir kızakla, bir bekçi torbasına, zincir ağrıcısına, fifi ile birlikte bulunurlar.
  2. Ses bir kıvrılma gibi, ama daha yumuşak. Sesler iki ila beş heceden oluşur. Bir kuş korktuğunda, şunu yayınlar: "sonuçta, sonuçta." Çiftleşme döneminde erkeğin şarkısı: "Krruuu-Krrruuu", bu sesler oldukça yüksek. Yerden aşağıya doğru uçarken yayınlar, başı eğilir ve kanatları genişçe yayılır.
  3. Rusya ve Belarus'ta Kırmızı Kitap'ta listelenmiştir.

Video: Morodunka (Xenus cinereus)

Загрузка...

Загрузка...

Popüler Kategoriler

Загрузка...