İmparatorluk tamarin - tanımı, yaşam tarzı

Dünyada birçok maymun türü vardır. Görünüş, boyut ve davranış bakımından farklılık gösterirler. Maymunlar dünyanın birçok yerinde yaşıyor. Çok ilginç ve orijinal maymunlardan biri emperyal tamarinler. Bunlar, igrankovye ailesine ait çok küçük maymunlardır. Diğer türlerden kolayca ayırt edilebileceklerinden dolayı ilginç bir özelliğe sahiptirler.

Ancak bu sevimli maymunlar sadece görünüşlerinde farklı değildir. Diğer türlerde, paketin lideri erkektir, ancak imparator tamarinsinde durum farklıdır. Okul en yaşlı kadın tarafından yönetilmektedir. Onların, kısmen ters çevrilmiş rolleri olduğu gibi, farklı cinsiyetten temsilcileri var. Sonuçta, paketlerinde, erkekler yiyecek almalı ve yavrularını da yanlarında bulundurmalıdır. Bu tür 1907 yılında keşfedildi. Bu maymunların neden böyle bir adı olduğunu daha ayrıntılı olarak ele alalım. Ayırt edici özellikleri nelerdir? Nerede yaşıyorlar? Ne yiyorlar?

görünüm

Bunlar ailenin çok küçük üyeleridir. Vücutları din başına 25 cm'ye ulaşır Yetişkin bir hayvanın vücut ağırlığı yaklaşık 300 g'dır, ancak kuyrukları nispeten uzundur. Uzunluğu vücuda karşılık gelir. Bu kadar uzun bir kuyruk sayesinde, pembe maymunlar gerçekte oldukları kadar küçük görünmüyor. Tamarin ağaçların arasında hareket ettiğinde, kuyruk dengelemelerine yardımcı olur. Ağaçtan ağaca dönerek kendi yiyeceklerini ararlar. Kafada, ceket bir "taç" andıracak şekilde büyür. Bu aynı zamanda türlerin böyle bir isim almasının sebeplerinden biri. Pençelerin varlığı da türlerin ayırt edici bir özelliğidir. Sonuçta, diğer primatlar parmak uçlarında tırnaklara sahiptir.

Renkleri karanlık, neredeyse siyah. Fakat sakal ve bıyık, genel olarak maymun renklerinin rengiyle tezat oluşturuyordu. Bu parçalar tamamen beyaz, gri gibi görünüyorlar. Bu özellik içlerinde en çekici olanıdır ve sayesinde diğerlerinden belirgin şekilde farklıdır.

"Emperyal" isminin bir kısmı hayvanlar, zarif bıyıklarından dolayı kesin olarak aldılar. Bilim adamları bu türü keşfettiğinde, derhal Wilhelm II adlı Alman imparatorun birinin aynı bıyığa sahip olduğunu hatırladılar. O zamanki böyle bir isim araştırmacılara en uygun gibi görünüyordu. Görünümün arkasında kaldı ki.

doğal ortam

Bu primat türü Güney Amerika'nın yağmur ormanlarında yaşıyor. Peru, Bolivya gibi ülkelerde ve Brezilya'da görülebilirler.

Yemek, yaşam tarzı

Bu maymunlar ağaç hayvanlarıdır. Yani, çoğu zaman ağaçlara harcıyorlar. Bunun için vücutları mükemmel bir şekilde adapte edilmiştir. Dengeleme işlevini yerine getiren uzun bir kuyruğa, ağaçların kabuğuna tutunmaya yardımcı olan güçlü pençelere ve maymunların ağacın üzerinde tutulduğu çevik pençelere sahiptirler. Çok hafif oldukları için, en sulu meyveleri elde ettikleri bir ağacın tepesine bile kolayca tırmanabilirler.

Kural olarak, yalnızca yoğun bir ormandalar. Herhangi bir açık alanı atlarlar. 10 kişiye kadar küçük gruplar halinde yaşıyorlar. Her sürünün tamarinlerin düşmanların işgaline karşı gayretle korudukları kendi bölgeleri vardır. Birden onların yerine diğer maymunları yerleştirmek istiyorlarsa, bölge sahipleri onlara izin vermeyeceklerdir. Bir grup tamarin tarafından işgal edilen bölge genellikle yaklaşık 30-40 hektardır. Bölgelerini güçlü pençeleri ve dişleriyle değil savunuyorlar. Ayrıca küçüklerine zarar vermeye cesaret edenlere de saldırırlar.

Paketlerdeki sosyal hiyerarşi iyi gelişmiştir. Buradaki ev, en deneyimli kadın ve onu takip eden tüm kadınlardır. Tamarin hiyerarşisindeki bir sonraki adım çocuklardır. Buradaki erkekler en düşük seviyededir. Her grupta genellikle 1-2 erkek yaşar.

Bu hayvanların davranışlarında ve yaşam tarzlarında bir başka ilginç özellik de düzenli bıyık kıllarıdır. Bıyığı birbirine bağlarlar. Bu süreçte hayvanlar aktif olarak iletişim kurar.

Bu primatların diyetinin temeli bitki besinleridir. Yağmur ormanlarındaki çalılardan ve ağaçlardan sürekli toplanan meyveler ve meyvelerden çok hoşlanırlar. En sevdikleri incelik genç dallar ve yapraklar. Bazen çiçek yerler.

Bu yiyeceklerin beslenmesinde hayvan yemi de mevcuttur. Zaman zaman kurbağa ve kertenkele yakalarlar. Bir yuvadaki kuş yumurtaları yakalarlarsa, onu da yerler.

üreme


Çiftleşme mevsimi boyunca, kadın emperyal tamarinin birden fazla ortağı olabilir. Grup bir değil, birkaç erkek ise, herkesle eşleşecektir. Sıralama ayrıca hiyerarşideki pozisyona da bağlıdır.

Bu türün temsilcilerinin hamileliği yaklaşık 45 gün sürer. Bu süre küçük hayvanlar için bile çok kısa olduğu için bebekler küçük, çaresiz doğarlar. Doğumdan sonra, sadece 35 g ağırlığındadır.

Fakat yüzündeki yeni doğmuş tamarinler bile zaten karakteristik dallara ve sakallara sahiptir. Evlilik, yaşam tarzlarına girdiğinden, erkekler bebeklere bakar. Sürekli olarak bebekleri kendileri taşırlar ve onları sadece beslendikleri zaman için dişiye verirler.

3 ay sonra bebekler kendilerini yiyebilir ve hareket ettirebilirler. Bir buçuk yıl sonra, genç erkekler sürünün bir başkasının üyesi olmak için ayrılmasını sağlar. Dişiler ailelerinde kalır.

Vahşi doğada yaşam beklentisi yaklaşık 11-15 yıldır.

Sayısı

Günümüzde, bu türler "korunmasız" olarak kabul edilir, ancak tamarin sayısı henüz kritik bir seviyeye ulaşmamıştır. Aslında, bu olağandışı primatlar çoğu zaman kaçak avcı kurbanı olurlar. Koleksiyonlarda veya hayvanat bahçelerinde satılırlar.

Bu türün temsilcileri ve ayrıca tropik ormanın diğer sakinleri, doğal ortamlarının tahrip edilmesinden etkilenir. Ne de olsa, kendi kıtalarındaki yağmur ormanları çok yoğun bir şekilde tahrip ediliyor. Sonuç olarak, maymunların yaşayacak ve kendi yiyeceklerini yiyebilecekleri hiçbir yer yoktur.

Video: Imperial Tamarin (Saguinus imparatoru)