Bozkır kartalı - tanımı, habitat, ilginç gerçekler

Bozkır kartalı, şahinlerin ailesine ait oldukça nadir bulunan bir av kuşudur. Halen, nesli tükenmekte olan bir kuş olan Kırmızı Kitap'a dahil edilmiştir. Bu arada, yaklaşık otuz yıl önce, bozkır kartalı Avrasya'nın kuzeyine çok sayıda tür olarak yerleşmiş büyük bölgelere yerleşti.

Bir zamanlar, Hindistan ve Afrika'da yaşayan taş kartallara dışsal benzerliklerden dolayı yanlışlıkla bozkır kartalı denildi. Sadece DNA analizleri sayesinde bu iki türü ayrı ayrı bölmek mümkün oldu, ancak ne yazık ki, Kırmızı Kitap'ta yazılı.

Bozkır kartalı görünümü

Kuş, büyük bedenleri olan bir avcıdır: erkeğin bedeni ortalama 73 cm, dişiler yaklaşık 80 cm'dir, erkek 4,5 kg ağırlığındadır ve dişiler genellikle daha büyüktür, ağırlıkları genellikle 5,4 kg'dır. Vücut büyüklüğüne ek olarak, cinsiyetler arasında başka hiçbir fark yoktur, bu nedenle, belki de erkekleri dişilerden sadece yuvalayan ve kuluçka yapan kuş çiftinde ayırt etmek mümkün olacaktır.

Bu kuşların kanatları uzamış ve oldukça geniştir, bir erkeğin kanatlarının uzunluğu 62 cm, dişi 65 cm'ye ulaşmaktadır, uçuş sırasında bozkır kartalı gözlemleyebilenler kesinlikle bu göklerin kralı majestelerinden etkilenmiştir. Kuşun kanat kanadı yaklaşık 220 cm'dir Kanat kanadı sadece altın kartal için daha büyüktür. Bozkır kartalı gururla ve görkemli bir şekilde düz bir düzlemde yüzüyor, kanatları yere paralel bir çizgide yer alıyor. Bazen kanatların uçları aşağı düşer.

Kuşun kuyruğu hafifçe yuvarlaklaşır, kısadır. Ekstremiteler tamamen parmaklara kadar tüylerle kaplıdır ve bu kartalın fotoğraflarında görülebilir. Kuş parmaklarının sarımsı bir tonu vardır, pençeleri inatçı, güçlü, siyahtır. Kuşun gagası, büyük, özellikle kavisli, grimsi renkli, görünüşte kuvvetlidir. Sereblasus sarı doymuş, ağzın kenarı boyunca sarımsı bir ağız var. Bir avcının gözleri büyük, rengi kahverengi ve fındıklı.

Doğumlarından sonraki ilk yılda, bu kuşlarda, kahverengi-sarımsı şişelerin göründüğü kahverengi hardal tüyleri bulunur. Kuyruktaki direksiyon kuyruğu sarı kenarlıklı koyu kahverengi renkte boyanmıştır.

Dört yaşına ulaştığında, bu kuş farklı, daha monoton bir kahverengi-koyu renk kazanır. Aynı anda birçok kuş, başının arkasında küçük bir kırmızımsı benek görülebilir. Direksiyon kuyruğu, kuyruğun karşısında bulunan gri çizgilerle kaplı.

Habitat. Yaşam yolu

Bu kuşlar göçmendir. Rusya'da Uralların güney kesiminde, Sibirya'nın güneybatı ve güneydoğusunda, Stavropol bölgesinde, Rostov'da, ayrıca Kalmıkya Cumhuriyeti'nde ve Astrakhan bölgesinde periyodik olarak karşılaşılabilirler. Ayrıca, bozkır kartalı Çin topraklarında, Kazakistan veya Moğolistan'da yaşar.

Kartallar Hindistan, Afrika ve Arap n / c de kışlamaya gidiyor. Çoğu zaman, bozkır temsilcileri uçuşu tek başına yaparlar, daha nadir durumlarda ise küçük gruplar oluştururlar - en fazla 3 kişi. Dinlenmek için gerekli olan duraklar, bu kuşları da gereksiz birikim olmadan yapar, beslenme yerlerinde genellikle en fazla beş kuş görebilirsiniz.

Bozkır kartalı normal olarak var olmak için açık bir alana, boş alana ihtiyaç duyar. Genellikle çöl alanları, bozkırlar, insan tarafından dokunulmayan ovalar, kuru manzaralar, tepelerle dolu, kayaların olduğu yerler olabilir.

Atmaca diğer kardeşi temsilcileri ile birlikte, bozkır kartalı gündüz yaşam tarzını tercih eder - avı bulmaya çalışırken çevreyi gözlemlemesi daha kolaydır.

Diyet ve avlanma özellikleri

Yırtıcı hayvanın ana diyeti, bazı durumlarda çoğu öğütülmüş sincap olan küçük veya orta büyüklükteki kemirgenlerden oluşur - tavşan. Çoğunlukla, bozkır kartalı küçük civcivler, yumurtalar veya genç kuşlar elde etmeyi başarır ve avcı küçük boyutlu sürüngenler hakkında yumuşaktır.

Bozkır kartalı, özellikle yabani tavşan veya gophers sayısında keskin bir düşüş varsa, leş yemekten hoşlanmaz. Çoğu zaman, iç çatışmasız bir hayvanın karkasının yakınında, aynı anda 10'a kadar yırtıcı hayvanın nasıl beslendiğini görmek mümkündü.

Bozkır kartalı, diğer şahinlerde olduğu gibi aynı yöntemleri avlamak için kullanır. Geniş görüş açısına sahip görkemli bir vizyona sahip olan kuş, küçük hayvanları büyük ölçüde arayabilir. Avcı avı gördüğü zaman, bir taş gibi çöker, önünde güçlü parmakları görünür, keskin pençelerle süslenir.

Ek olarak, bozkır kartalı bir pusudan avlanabilir ve bu, kuşun aynı anda büyük bir gophers kolonisi bulabileceği durumlarda sonuç verir. Bu durumda, kartal küçük bir taş veya tepe için bekleyen muazzam bir sabır gösterir. Kurban vizonundan çıktığında, kartal hemen yakalar. Bu arada, bu kuşlar oldukça hızlı koşabilir.

Oldukça dar bir diyet, üreme ve beslenme periyodu olan tüylü avcıların her temsilcisi kendileriyle ayrılmaz bir şekilde birbirine bağlıdır. Örneğin, civcivlerin kutup baykuşunda kuluçkalanması ve kuluçkalanması, bu bölgelerdeki ıvır zıvırların çokluğu ile ilişkilidir. Aynı şekilde, bozkır kartalları üremelerini durdurur, eğer civciv yetiştirmek için yeterli miktarda gübre bulunmadığı ortaya çıkarsa. Bu dönemlerde, bu kuşlar yuva yapmayı bırakır ve yalnızca yiyecek bulmayı amaçlayan göçebe bir yaşam tarzı yaşamaya başlar.

Üreme dönemleri

Şahinler ailesinden diğer kuşlar gibi, bozkır kartallarında, dişi ve erkek arasındaki sorumlulukların açıkça ve kesin biçimde dağıtıldığı oldukça güçlü bir çift oluşur. Erkeğe aileyi koruma ve yiyecek alma talimatı verilir ve dişi yavrulara kuluçkaya yatmakta ve civcivleri ısıtmak için yavrulara bakar.

Kar eridiğinde, bu kuşlar kendi yuvalarına geri dönüyorlar. O zamana kadar, kemirgenler zaten kış uykusundan ortaya çıkmaya başladı. Avcılar kuzeyle ilgili olarak Mart ayının ikinci yarısında güneydeki yuvalama yerlerine geri dönüyorlar. Ardından bozkır kartalı Nisan ayının başlarına daha yakın görünmeye başlıyor.

Toplam yuva alanı, besleme tabanının belirli bir alanda ne kadar iyi geliştiği ile belirlenir. Gophers sayısı yüksekse, yuvalar tam anlamıyla birbirinden bir kilometre uzakta olabilir.

Yuvalama özellikleri

Bozkır kartalları, yuvaların inşası için bir yer seçerken, belirli iddialılık ve titizlik ile ayırt edilmez. Başlıca koşul, ona yukarıdan herhangi bir engel olmadan uçabilme yeteneğidir. Kaya çıkıntıları, küçük çalılık çalılıkları ve ayrıca ayrı duran ağaçlardan memnun olabilirler. Buna ek olarak, yuva yapımı için iletim hatları, kuru ot yığınları, bina kalıntıları, metal yığınları seçilebilir. Yırtıcı hayvanlar bazen yeryüzünün derinliklerine bir yuva inşa ederler; burada küçük kotlar veya kum tepeleri bulunur.

Yuvanın boyutları ve şekli, seçilen alanın türüne göre tam olarak belirlenir. Yerin yüzeyi ise, yuva bitkilerin ve rasgele dağılmış dalların sıradan bir yapısı olacaktır. Yerleştirme yükseklikte inşa edilecekse, daha ayrıntılı olarak inşa edilecektir. Çapı bir metreye kadar olabilir. Çim tutamlarına ve ağaç dallarına ek olarak, başka çeşitli malzemeler de kullanılabilir: hayvan derileri, gübre, kağıt ve karton parçaları, kemikler ve hatta metal tel parçaları.

Yuvalar genellikle oldukça güçlüdür, bu nedenle yıllık olarak kullanılabilirler. Varışta, bozkır kartalı genellikle yapıyı günceller. Ve tam da şu an evlilik oyunlarıyla ilgili karmaşık geleneksel ritüellerin gerçekleştirildiği yer: ortak uzun uçuşlar, havadaki eğlence ve oyunlar. Bütün bunlar kuşların çiftleşmesinden önce geliyor.

Gelecek nesiller deducing

Dişi kuş genellikle kaotik lekeler ve kahverengimsi lekelerle kaplı iki beyaz yumurtayı bırakır. Yavruların kuluçkalanması ilk yumurta ortaya çıkar çıkmaz başlar ve yaklaşık bir buçuk ay sürer.

İlk olarak, civciv ilk ortaya çıkan yumurtadan çıkar ve farklı civcivlere sahip yavrudan gelen son civciv genellikle yiyecek eksikliğinden ölür. Yeni doğmuş olan kartalların küçük gövdesi beyaz tüylerle doludur, kuş tüyü hafif grimsi bir renk alır. Bozkır kartalı erkek, dişi ve gophers yavruları ile yuvaya gönderir ve kartal, civcivleri geceleri ısıtır. Günün sıcağı ve sıcağı geliyorsa, ebeveynler damızlık gölgesiyle onları korumak için geniş kanatlarını açarlar.

Daha sonra civcivler iki ay boyunca yuvadalar ve 80 günlük yaşta tamamen bağımsız hale gelirler. Bu zamana kadar güvenle uzun uçuşlar yapmaya hazırlar. Doğal şartlar altında, bir yırtıcı hayvanın ömrü bir kuşçuluktan çok daha azdır - 48 yıla kadar.

Bu kuşların mevcut durumu

Şu anda, Rusya’nın tüm bölgelerinde 3,5 binden fazla üreyen kartal çifti görülmemektedir ve avcıların toplam sayısı 60 bin birimi aşmamaktadır.

Bozkır kartallarının populasyonundaki ciddi ve yıkıcı bir azalma, insan faaliyetleriyle ilgilidir: sayılardaki azalma, bakir toprakların toplam gelişmesi, küçük hayvanların ve küçük hayvanların yok edilmesi, kuş rasyonunu, zehirlerin, güç hatlarının ve tellerin bolluğunun oluşması, metal direklerin güç hatları olarak kullanılması nedeniyle meydana gelmiştir.

Uluslararası örgütler tarafından kabul edilen nüfusun korunmasına yönelik tedbirler olarak, avcıların pençelerine ve avlanmalarına verilen zararlar için ciddi para cezaları, gophers'ı öldürmek için katı bir tabu ve metal güç iletim kulesi direkleri üzerinde kuşları korumak için özel cihazların kullanımı için ciddi cezalar belirlemelisiniz.

Eğer insanlar banal şartlarına uymaya başlamazlarsa, bu, kuşların görkemli bir temsilcisinin tamamen ortadan kalkmasına neden olabilir.

Video: Bozkır Kartalı (Aquila nipalensis)